Brownie z morelami i bezą włoską
Brownie z morelami i bezą włoską
To ciasto robię, gdy potrzebuję szybkiego deseru dla niespodziewanych gości 🙂
Składniki
Brownie
- 120 gram masła
- 200 gram czekolady gorzkiej 70%
- 110 gram cukru
- 164 gram mąki
- 1 jajko
- sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
- 2 kieliszki rumu
Mus z moreli
- 600 gram moreli
- ⅓ szklanki rumu
- 30 gram cukru
- 2 łyżeczki agaru
Beza włoska
- 2 białka
- 150 gram cukru
- 30 ml wody
Przygotowanie
- Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Morele drylujemy, wkładamy do garnka, wlewamy alkohol i cukier, odparowujemy. Dodajemy agar i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na brownie. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem do Crème brûlée.