Brownie z morelami i bezą włoską

Brownie z morelami i bezą włoską

Brownie z morelami i bezą włoską

To ciasto robię, gdy potrzebuję szybkiego deseru dla niespodziewanych gości 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Brownie

  • 120 gram masła
  • 200 gram czekolady gorzkiej 70%
  • 110 gram cukru
  • 164 gram mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 kieliszki rumu

Mus z moreli

  • 600 gram moreli
  • szklanki rumu
  • 30 gram cukru
  • 2 łyżeczki agaru

Beza włoska

  • 2 białka
  • 150 gram cukru
  • 30 ml wody

Przygotowanie
 

  • Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Morele drylujemy, wkładamy do garnka, wlewamy alkohol i cukier, odparowujemy. Dodajemy agar i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na brownie. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem do Crème brûlée.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.