Makowiec Pełnoziarnisty z matcha, jabłkami i suszoną żurawiną

Makowiec Pełnoziarnisty z matcha, jabłkami i suszoną żurawiną

Makowiec Pełnoziarnisty z matcha, jabłkami i suszoną żurawiną

Grudzień był bardzo szalonym miesiącem i nawet czasu by coś ugotować nie miałem, dlatego dzisiaj wrzucam Wam przepis na pyszny makowiec pełnoziarnisty.
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 450 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30 gram drożdży
  • 150 gram rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 1 kieliszek rumu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 200 ml mleka

Masa makowa

  • 400 gram niebieskiego maku
  • 150 gram migdałów
  • 200 gram erytrytolu
  • kieliszek rozpuszczonej matchy
  • sok z cytryny
  • 100 gram suszonej żurawiny
  • 2 jabłka

Przygotowanie
 

  • Z drożdży robimy zaczyn. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy zaczyn, wyrabiamy ciasto i pod koniec dolewamy rozpuszczonego masła. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy wnętrze. Mak sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Odciskamy wodę i mielimy dwukrotnie z erytrytolem. Następnie siekamy migdały, dodajemy suszoną żurawinę, matchę i dokładnie mieszamy z pozostałą masą. Ciasto dzielimy na 2 części, obie rozwałkowujemy na kształt podłużnego prostokąta i nakładamy masę makową, a na wierzch pokrojone w kostkę jabłka. Zwijamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.