Makowiec Pełnoziarnisty z matcha, jabłkami i suszoną żurawiną
Makowiec Pełnoziarnisty z matcha, jabłkami i suszoną żurawiną
Grudzień był bardzo szalonym miesiącem i nawet czasu by coś ugotować nie miałem, dlatego dzisiaj wrzucam Wam przepis na pyszny makowiec pełnoziarnisty.
Składniki
Ciasto
- 450 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30 gram drożdży
- 150 gram rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka anyżu
- 1 kieliszek rumu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 200 ml mleka
Masa makowa
- 400 gram niebieskiego maku
- 150 gram migdałów
- 200 gram erytrytolu
- kieliszek rozpuszczonej matchy
- sok z cytryny
- 100 gram suszonej żurawiny
- 2 jabłka
Przygotowanie
- Z drożdży robimy zaczyn. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy zaczyn, wyrabiamy ciasto i pod koniec dolewamy rozpuszczonego masła. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy wnętrze. Mak sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Odciskamy wodę i mielimy dwukrotnie z erytrytolem. Następnie siekamy migdały, dodajemy suszoną żurawinę, matchę i dokładnie mieszamy z pozostałą masą. Ciasto dzielimy na 2 części, obie rozwałkowujemy na kształt podłużnego prostokąta i nakładamy masę makową, a na wierzch pokrojone w kostkę jabłka. Zwijamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego!