Chałka
Chałka
W tym roku zamiast rogali z białym makiem upiekłem najzwyklejszą chałkę, mięciutką, bardzo elastyczną idealną w smaku 🙂 Chcecie spróbować? To wpadajcie po przepis 🙂
Składniki
Składniki
- 600 gram mąki pszennej typ 650
- 25 gram świeżych drożdży
- 3 jajka
- 100 gram cukru
- 45 gram roztopionego masła
- 200 ml mleka
- szczypta soli
Kruszonka
- 25 gram cukru
- 2 łyżki mąki
- 50 gram zimnego masła
Przygotowanie
- Na początek przygotowujemy rozczyn, drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy mąkę wraz z solą. Wlewamy resztę mleka, stewię, wbijamy 2 jajka, masło i mieszamy. Na koniec dodajemy rozczyn i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich rozwałkowujemy. Splatamy w warkocz, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Składniki kruszonki łączymy ze sobą rękami, aż do momentu powstania grudek i posypujemy z wierzchu chałkę. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!