Kotlety z dorsza i kaszy jaglanej

Kotlety z dorsza i kaszy jaglanej

Kotlety z dorsza i kaszy jaglanej

Hej Kochani :), pierwszy miesiąc za mną i jestem zadziwiony efektem, prawie 5kg w pasie 8cm mniej, świetne samopoczucie, dużo energii, dlatego chcę podzielić się przepisami na dania z mojej kuchni, o to jedno z moich ulubionych 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Kotlety

  • 360 gram polędwica z dorsza
  • 100 gram hummusu
  • torebka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pęczek kolendry
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 mała starta szalotka
  • 2 roztrzepane jajka
  • bułka tarta do obtoczenia

Sos jogurtowy

  • 300 gram jogurtu naturalnego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kapar
  • 1 średni korniszon
  • 1 posiekany szczypiorek
  • sok z ½ cytryny
  • pęczek posiekanej kolendry
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
 

  • Dorsza siekamy drobno, gotujemy kaszę, przelewamy zimną wodą, studzimy. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, hummus, posiekaną kolendrę, sok z cytryny, startą szarlotkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Zabieramy się za sos, wszystkie składniki świeżo siekamy, dodajemy jogurt, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 15 minut. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating