Kotlety z dorsza i kaszy jaglanej
Kotlety z dorsza i kaszy jaglanej
Hej Kochani :), pierwszy miesiąc za mną i jestem zadziwiony efektem, prawie 5kg w pasie 8cm mniej, świetne samopoczucie, dużo energii, dlatego chcę podzielić się przepisami na dania z mojej kuchni, o to jedno z moich ulubionych 🙂
Składniki
Kotlety
- 360 gram polędwica z dorsza
- 100 gram hummusu
- torebka ugotowanej kaszy jaglanej
- pęczek kolendry
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 mała starta szalotka
- 2 roztrzepane jajka
- bułka tarta do obtoczenia
Sos jogurtowy
- 300 gram jogurtu naturalnego
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki kapar
- 1 średni korniszon
- 1 posiekany szczypiorek
- sok z ½ cytryny
- pęczek posiekanej kolendry
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Dorsza siekamy drobno, gotujemy kaszę, przelewamy zimną wodą, studzimy. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, hummus, posiekaną kolendrę, sok z cytryny, startą szarlotkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Zabieramy się za sos, wszystkie składniki świeżo siekamy, dodajemy jogurt, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 15 minut. Smacznego