Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami

Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami

Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałem alternatywną wersję pączków 🙂 Smakują jak prawdziwe pączki i mają mniej kalorii.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 25 gram świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 270 gram mąki orkiszowej
  • 2 łyżki stewii
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • olej z pestek dynii do smażenia
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do posypania
  • 2 żółtka
  • ½ łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • kwaśna śmietana
  • miód do polania
  • 4 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie
 

  • Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aż do podwojenia płynu. Do miski przesiewamy mąkę, sól, siemię lniane i mieszamy. W międzyczasie ubijamy żółtka, jajko i stewię na puszystą pianę. Rozczyn wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubite jajka i zagniatamy ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Do wyrobionego ciasta dodajemy na koniec spirytus i roztopione, schłodzone masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Blat podsypujemy mąką, ciasto wygniatamy, pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza i rozwałkowujemy na dosyć duży placek. Ostro zakończoną szklanką wycinamy kółka. Formujemy kształt owalny i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei uformowane pączki. Smażymy każdą stronę na złoty kolor. Po wystygnięciu szprycujemy kwaśną śmietaną. Następnie polewamy miodem i posypujemy migdałami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.