Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami
Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałem alternatywną wersję pączków 🙂 Smakują jak prawdziwe pączki i mają mniej kalorii.
Składniki
Składniki
- 25 gram świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 270 gram mąki orkiszowej
- 2 łyżki stewii
- 2 łyżeczki spirytusu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- olej z pestek dynii do smażenia
- 1 jajko
- płatki migdałów do posypania
- 2 żółtka
- ½ łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki masła
- kwaśna śmietana
- miód do polania
- 4 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie
- Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aż do podwojenia płynu. Do miski przesiewamy mąkę, sól, siemię lniane i mieszamy. W międzyczasie ubijamy żółtka, jajko i stewię na puszystą pianę. Rozczyn wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubite jajka i zagniatamy ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Do wyrobionego ciasta dodajemy na koniec spirytus i roztopione, schłodzone masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Blat podsypujemy mąką, ciasto wygniatamy, pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza i rozwałkowujemy na dosyć duży placek. Ostro zakończoną szklanką wycinamy kółka. Formujemy kształt owalny i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei uformowane pączki. Smażymy każdą stronę na złoty kolor. Po wystygnięciu szprycujemy kwaśną śmietaną. Następnie polewamy miodem i posypujemy migdałami. Smacznego!