Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi
Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi
Te upały się nigdy nie skończą prawda? Z drugiej strony fajnie jest wieczorkiem pojechać rowerem :), a po rowerku fajnie wbić do domu i upiec jabłko-śliwkowca, moje ulubione ciasto podczas upałów. Ma 1 wadą tylko trzeba uruchomić piekarnik ^^
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej typ 550
- ½ szklanki kakao
- ½ szklanki maślanki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gram cukru
- 3 jabłka
- 10 śliwek
Kruszonka
- 80 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Bezowe lizaki
- 3 białka
- 150 gram cukru
Przygotowanie
- Suche składniki mieszamy osobno, z mokrymi robimy to samo i mieszamy razem. Przekładamy do tortownicy, układamy owoce i zabieramy się za kruszonkę. Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki, posypujemy z wierzchu ciasto i pieczemy w 180 stopni góra-dół przez 40 minut aż do suchego patyczka. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach. Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę, patyczki od szaszłyków układamy na papierze i wyciskamy kulistymi ruchami. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana. Smacznego!