Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi

Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi

Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi

Te upały się nigdy nie skończą prawda? Z drugiej strony fajnie jest wieczorkiem pojechać rowerem :), a po rowerku fajnie wbić do domu i upiec jabłko-śliwkowca, moje ulubione ciasto podczas upałów. Ma 1 wadą tylko trzeba uruchomić piekarnik ^^
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki maślanki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram cukru
  • 3 jabłka
  • 10 śliwek

Kruszonka

  • 80 gram masła
  • 50 gram cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Bezowe lizaki

  • 3 białka
  • 150 gram cukru

Przygotowanie
 

  • Suche składniki mieszamy osobno, z mokrymi robimy to samo i mieszamy razem. Przekładamy do tortownicy, układamy owoce i zabieramy się za kruszonkę. Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki, posypujemy z wierzchu ciasto i pieczemy w 180 stopni góra-dół przez 40 minut aż do suchego patyczka. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach. Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę, patyczki od szaszłyków układamy na papierze i wyciskamy kulistymi ruchami. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.