Czekoladowe pożegnanie lipca

Czekoladowe pożegnanie lipca

Czekoladowe pożegnanie lipca

Ciasto ma trochę pokrętną nazwę, ale to nic ważne jak smakuje i jest przepyszne, a przede wszystkim można je zrobić w 2 wersjach takiej bez cukru i z 🙂 To, którą wybierzecie? 🙂
Porcje 3 osoby

Equipment

  • Ciasto ma trochę pokrętną nazwę, ale to nic ważne jak smakuje i jest przepyszne, a przede wszystkim można je zrobić w 2 wersjach takiej bez cukru i z 🙂 To, którą wybierzecie? 🙂

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 84 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 45 gram stewii lub 90g cukru
  • 77 gram masła
  • Skórka otarta z 1 limonki i sok
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17 gram cukru pudru
  • ulubiony alkohol do nasączenia

Krem mascarpone

  • 200 gram śmietanka 36%
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram stewii lub 100g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wkładka owocowa

  • 500 gram śliwek czerwonych
  • 4 brzoskwinie
  • 2 łyżki agaru

Krem czekoladowy

  • 100 gram czekolady gorzkiej 90%
  • 100 gram śmietanki 30%

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na 3 blaty. Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem razem, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy delikatnie. Śliwki i brzoskwinie obieramy ze skórki, podgrzewamy w garnku, gdy całość się zagotuje wsypujemy agar i dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez minutę. Blat ciasta umieszczamy w rancie, nasączamy ulubionym alkoholem, wykładamy krem, przekładamy kolejnym blatem, wykładamy owoce, przykrywamy górnym blatem. W rondelku podgrzewamy śmietankę rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy delikatnie do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dekorujemy borówkami lub innymi owocami 🙂 Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.