Czekoladowe pożegnanie lipca
Czekoladowe pożegnanie lipca
Ciasto ma trochę pokrętną nazwę, ale to nic ważne jak smakuje i jest przepyszne, a przede wszystkim można je zrobić w 2 wersjach takiej bez cukru i z 🙂 To, którą wybierzecie? 🙂
Equipment
- Ciasto ma trochę pokrętną nazwę, ale to nic ważne jak smakuje i jest przepyszne, a przede wszystkim można je zrobić w 2 wersjach takiej bez cukru i z 🙂 To, którą wybierzecie? 🙂
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 45 gram stewii lub 90g cukru
- 77 gram masła
- Skórka otarta z 1 limonki i sok
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 17 gram cukru pudru
- ulubiony alkohol do nasączenia
Krem mascarpone
- 200 gram śmietanka 36%
- 250 gram mascarpone
- 50 gram stewii lub 100g cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Wkładka owocowa
- 500 gram śliwek czerwonych
- 4 brzoskwinie
- 2 łyżki agaru
Krem czekoladowy
- 100 gram czekolady gorzkiej 90%
- 100 gram śmietanki 30%
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na 3 blaty. Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem razem, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy delikatnie. Śliwki i brzoskwinie obieramy ze skórki, podgrzewamy w garnku, gdy całość się zagotuje wsypujemy agar i dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez minutę. Blat ciasta umieszczamy w rancie, nasączamy ulubionym alkoholem, wykładamy krem, przekładamy kolejnym blatem, wykładamy owoce, przykrywamy górnym blatem. W rondelku podgrzewamy śmietankę rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy delikatnie do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dekorujemy borówkami lub innymi owocami 🙂 Smacznego.