Falafel z tahini i chlebkiem

Falafel z tahini i chlebkiem
Ostatnio odwiedziłem restaurację irańską, zainspirowany smakami wschodu postanowiłem zrobić własną wersję falafela 🙂
Składniki
Falafel
- 200 gram suchej ciecierzycy
- pęczek świeżej kolendry
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki imbiru
- ⅓ łyżeczki kardamonu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
- 1 limonka
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
Chlebek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ćwiartka masła
- ½ szklanki mleka
Tahini
- ½ szklanki sezamu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Zalać ciecierzyce zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć, wsadzić do rozdrabniacza, wraz z przyprawami, otartą skórką z limonki, sokiem, cebulą i czosnkiem. Formujemy kulki i na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania chlebków. Masło wraz z mlekiem doprowadzamy do wrzenia, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Robimy zagłębieni i wlewamy strumieniem, mleko z masłem. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy mocno suchą patelnię i smażymy aż powstaną bąble po 1 stronie. Sezam prażymy na patelni, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy trochę oliwy. Blendujemy tak długo aż zawarty w sezamie olej zostanie uwolniony. Podajemy na placku wraz z pastą tahini. Smacznego!