Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym 🙂 Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 78 gram mąki pszennej
  • 90 gram cukru
  • 70 gram masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17 gram cukru pudru

Krem borówkowy

  • 400 gram borówek
  • 200 gram śmietana 30%
  • 200 gram mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Mus porzeczkowy

  • 500 gram czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki agaru

Beziki

  • 150 gram cukru
  • 3 białka
  • kilka kropel niebieskiego barwnika food colour

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jedna masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.
  • Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.