Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami
Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami
Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym 🙂 Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki 🙂
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 78 gram mąki pszennej
- 90 gram cukru
- 70 gram masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 17 gram cukru pudru
Krem borówkowy
- 400 gram borówek
- 200 gram śmietana 30%
- 200 gram mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Mus porzeczkowy
- 500 gram czarnej porzeczki
- 2 łyżeczki agaru
Beziki
- 150 gram cukru
- 3 białka
- kilka kropel niebieskiego barwnika food colour
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jedna masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.
- Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.