Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe
Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe
Po dzisiejszym meczu zachciało mi się czegoś słodkiego, a więc są bułeczki z jeżynami i czerwoną porzeczką. Mega kwaskowe i przepyszne 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram szklanki mąki pszennej
- 25 gram świeżych drożdży
- 100 gram rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- otarta skórka z 1 cytryny
Nadzienie
- 250 gram jeżyn
- 250 gram czerwonej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- sok z ½ połówki cytryny
Kruszonka
- 80 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie
- Robimy rozczyn, mąkę przesiewamy, dodajemy resztę mleka,masło, jajko, cukier i otarta skórkę. Wlewamy zaczyn,wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do ręki(około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Nadzienie przygotowujemy podobnie, jeżynyi czerwoną porzeczkę zasypujemy cukrem i wlewamy sok z połówki cytryny, gotujemy aż do rozpadnięcia się owoców. Przelewamy przez sito. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 12 części. Do każdej nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy boki i formujemy kształt małych kartaczy. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zabieramy się za kruszonkę. Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i smarujemy z wierzchu. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!