Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe

Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe

Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe

Po dzisiejszym meczu zachciało mi się czegoś słodkiego, a więc są bułeczki z jeżynami i czerwoną porzeczką. Mega kwaskowe i przepyszne 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram szklanki mąki pszennej
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 100 gram rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • otarta skórka z 1 cytryny

Nadzienie

  • 250 gram jeżyn
  • 250 gram czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ½ połówki cytryny

Kruszonka

  • 80 gram masła
  • 50 gram cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie
 

  • Robimy rozczyn, mąkę przesiewamy, dodajemy resztę mleka,masło, jajko, cukier i otarta skórkę. Wlewamy zaczyn,wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do ręki(około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Nadzienie przygotowujemy podobnie, jeżynyi czerwoną porzeczkę zasypujemy cukrem i wlewamy sok z połówki cytryny, gotujemy aż do rozpadnięcia się owoców. Przelewamy przez sito. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 12 części. Do każdej nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy boki i formujemy kształt małych kartaczy. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zabieramy się za kruszonkę. Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i smarujemy z wierzchu. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.