12 listopada 2020
Tort urodzinowy
Tort urodzinowy
Ten torcik to kompozycja wielu przeplatających się smaków, trochę czasochłonny, ale warty swojego smaku. Co znajdziecie w środku? Limonkowy krem, ciasteczkowy i żelkę z malin, i rabarbaru 🙂
Porcje 6 osób
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 180 gram cukru
- 170 gram mąki pszennej
Krem limonkowo-miętowy
- 250 gram mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40 gram cukru pudru
- garść liści mięty
- 3 limonki sok i skórka
Krem ciasteczkowy
- 250 gram mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 gram ciasteczek oreo
Mus rabarbarowo-malinowy
- 100 gram malin
- 500 gram rabarbaru
- 2 łyżeczki agaru
Krem maślany
- 200 gram miękkiego masła
- 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Polewa
- 100 gram białej czekolady
- 50 gram śmietanki 30%
- barwnik niebieski kilka kropel
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy kremy. W obu przypadkach ubijamy śmietankę na sztywno, miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. W pierwszym przypadku dodajemy sok i otartą skórkę z limonki + posiekane liście mięty. Do drugiego starte na pył ciasteczka oreo. Biszkopt kroimy na 4 części. W rondelku doprowadzamy do wrzenia rabarbar z malinami. Wsypujemy agar, dokładnie mieszamy i blendujemy na jednolity mus. Wylewamy na dno nasączonego biszkoptu. Przykrywamy kolejnym blatem. Wykładamy krem z ciasteczek i następnie kolejny blat i krem limonkowy. Wstawiamy do lodówki aby stężał. Teraz zabierzemy się za krem maślany, masło ubijamy mikserem na puszysty i gładki krem, dolewamy stopniowo mleko skondensowane. Obkładamy tort i pozostawiamy do stwardnięcia do lodówki na minimum 1 godzinę. Polewę rozpoczynamy od podgrzania śmietanki, wsypujemy posiekaną białą czekoladę aby się rozpuściła i barwnik spożywczy. Wylewamy na wierzch i tworzymy małe strużki. Dekorujemy owocami, ciasteczkami etc. Smacznego!