Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Ten torcik to kompozycja wielu przeplatających się smaków, trochę czasochłonny, ale warty swojego smaku. Co znajdziecie w środku? Limonkowy krem, ciasteczkowy i żelkę z malin, i rabarbaru 🙂
Porcje 6 osób

Składniki
  

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 180 gram cukru
  • 170 gram mąki pszennej

Krem limonkowo-miętowy

  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40 gram cukru pudru
  • garść liści mięty
  • 3 limonki sok i skórka

Krem ciasteczkowy

  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 gram ciasteczek oreo

Mus rabarbarowo-malinowy

  • 100 gram malin
  • 500 gram rabarbaru
  • 2 łyżeczki agaru

Krem maślany

  • 200 gram miękkiego masła
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Polewa

  • 100 gram białej czekolady
  • 50 gram śmietanki 30%
  • barwnik niebieski kilka kropel

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy kremy. W obu przypadkach ubijamy śmietankę na sztywno, miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. W pierwszym przypadku dodajemy sok i otartą skórkę z limonki + posiekane liście mięty. Do drugiego starte na pył ciasteczka oreo. Biszkopt kroimy na 4 części. W rondelku doprowadzamy do wrzenia rabarbar z malinami. Wsypujemy agar, dokładnie mieszamy i blendujemy na jednolity mus. Wylewamy na dno nasączonego biszkoptu. Przykrywamy kolejnym blatem. Wykładamy krem z ciasteczek i następnie kolejny blat i krem limonkowy. Wstawiamy do lodówki aby stężał. Teraz zabierzemy się za krem maślany, masło ubijamy mikserem na puszysty i gładki krem, dolewamy stopniowo mleko skondensowane. Obkładamy tort i pozostawiamy do stwardnięcia do lodówki na minimum 1 godzinę. Polewę rozpoczynamy od podgrzania śmietanki, wsypujemy posiekaną białą czekoladę aby się rozpuściła i barwnik spożywczy. Wylewamy na wierzch i tworzymy małe strużki. Dekorujemy owocami, ciasteczkami etc. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.