Galaretkowiec pospolitus

Galaretkowiec pospolitus
Ten deser wspominam głównie z dzieciństwa, moja babcia dosyć często go robiła, no i prawie zawsze był na święta. Nic takiego, ale jednak wszyscy robią i się zajadają 🙂
Składniki
Składniki
- 300 gram truskawek
- 7 łyżeczek żelatyny
- 750 gram serków homogenizowanych
- 100 gram ciasteczek maślanych
- 3 łyżki masła
- 3 galaretki
Przygotowanie
- Ciasteczka mielimy na pył i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i odstawiamy do lodówki. 2 Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do stężenia. Po tym czasie kroimy w kostkę i mieszamy z serkami homogenizowanymi. Rozpuszczamy w zimnej wodzie żelatynę i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją i dokładnie mieszamy z serkami. Wlewamy na maślany spód. Po stężeniu układamy pokrojone truskawki i zalewamy ostatnią galaretką. Pozostawiamy do stężenia. Smacznego!