Sernik z ciasteczkami oreo, musem z owoców leśnych i kremem
Sernik z ciasteczkami oreo, musem z owoców leśnych i kremem
Ostatni tydzień był mega ciężki, dlatego też w ta niedziela nie znaleźliście żadnego nowego przepisu, ale dzisiaj już jest pyszny serniczek z ciasteczkami oreo 😉 Smak powali Was na kolana, więc nie może go u Was zabraknąć 🙂
Składniki
Spód
- 50 gram ciasteczek maślanych
- 100 gram ciasteczek oreo
- 3 łyżki roztopionego masła
Masa serowa
- 1 kg sera śmietankowego typu philadelphia
- 200 gram śmietanki 36%
- 100 gram połamanych w ćwiartki ciasteczek oreo
- otarta skórka z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 3 jajka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Mus z owoców
- 400 gram mrożonej mieszanki owoców leśnych
- 2 łyżeczki agaru
Krem
- 200 gram 36 % śmietanka
- 250 gram mascarpone
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie
- Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie mieszamy ser ze śmietaną i mleczkiem, dodajemy aromat, sok i otarta skórka z cytryny, miksujemy razem. Na koniec wbijamy jajka i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy ciasteczka oreo i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy i zajmiemy się musem. Owoce podgrzewamy w rondelku do temperatury 195 stopni, zmniejszamy ogień i dodajemy po łyżeczce, gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Studzimy. Mascarpone i śmietaną oraz mleczko ubijamy do momentu uzyskania konsystencji kremu. Smarujemy wierzch i przy pomocy rękawa cukierniczego dekorujemy ciasto.Smacznego!