12 listopada 2020
Sernik ciasteczkowy na kruchym spodzie, z musem rabarbarowo-truskawkowym
Sernik ciasteczkowy na kruchym spodzie, z musem rabarbarowo-truskawkowym
To taka mała wariacja na temat mojego sernika z musem, tym razem w ciasteczkowym wydaniu i z musem z rabarbaru 🙂 Też kochacie takie połączenia? 🙂
Porcje 4 osoby
Składniki
Kruchy spód
- 1 jajko
- 150 gram mąki pszennej
- 75 gram zimnego masła
- 25 gram stewii
Masa serowa
- 1 kg podwójnie mielonego twarogu
- 20 ciasteczek oreo
- 100 gram stewii
- 80 gram mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- aromat migdałowy kilka kropelek
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
Mus
- 500 gram rabarbaru
- 250 gram truskawek
- 50 gram stewii
- 1 czubata łyżeczka agaru
Przygotowanie
- Ciasto dosyć proste, a jakie smaczne! Mąkę mieszamy ręką z zimnym masłem i dodatkiem stewii, powstaną grudki jak na kruszonkę, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, a następnie wypełniamy spód wyłożonej papierem do pieczenia ciastem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W międzyczasie tworzymy masę serową. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy posiekane ciasteczka oreo, stewię, aromat i cytrynę, dokładnie mieszamy, a następnie wbijamy po 1 jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy na przestudzony spód i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach, zmniejszamy do 140 i pieczemy przez godzinę. Studzimy. Rabarbar obieramy i zasypujemy w rondelku stewią. Gotujemy aż do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Wsypujemy agar i dokładnie mieszamy. Blendujemy dokładnie, wylewamy na spód i pozostawiamy do stężenia. Dekorujemy ciasteczkami. Smacznego!