Galarektowiec z czereśniami
Galarektowiec z czereśniami
Upały nas nie omijają, więc najlepszy na taką pogodę będzie znów galaretkowiec, tym razem z czereśniami 🙂 Kto skosztuje ? 🙂
Składniki
Składniki
- 7 łyżeczek żelatyny
- 300 gram wydrylowanych czereśni odmiany summit
- 750 gram serków homogenizowanych
- 100 gram ciasteczek maślanych
- 2-3 łyżki masła
- galaretka cytrynowa, galaretka o smaku owoców leśnych i galaretka wiśniowa
Przygotowanie
- Ciasteczka mielimy na pył i mieszamy z roztopionym masłem. Odstawiamy do lodówki. 2 Galaretki(cytrynowa i wiśniowa) rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do stężenia. Po tym czasie kroimy w kostkę i mieszamy z serkami homogenizowanymi. Rozpuszczamy w zimnej wodzie żelatynę i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją i dokładnie mieszamy z serkami. Wlewamy na maślany spód. Po stężeniu układamy czereśnie i zalewamy ostatnią galaretką. Pozostawiamy do stężenia. Smacznego!