Babeczki z porzeczkami z jeżynowym curdem
Babeczki z porzeczkami z jeżynowym curdem
Wiecie jaki sezon trwa cały rok? 😉 Babeczkowy 😀 Dzisiaj przepis na te z porzeczkami i jeżynowym curdem 😉 Powoli robi mi się żal, że tyle owoców odchodzi w zapomnienie 🙁 Idzie jesień i trzeba będzie wrócić do jabłkowo-gruszkowych inspiracji 😉
Składniki
Składniki ciasto
- 80 gram czerwonych porzeczek
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki rumu
- 2 jajka
- 125 gram masła
- 0,6 szklanki cukru
- ½ szklanki maślanki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Jeżynowy curd
- 300 gram jeżyn
- sok z 2 cytryn
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- 80 gram masła
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy masło, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wbijamy jajka, wlewamy maślankę i rum. Dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami.Ciasto nakładamy do formy w ⅓ otworu, wkładamy porzeczkę i przykrywamy z wierzchu ciastem. Jeżyny zagotowujemy aż do uzyskania soku, przecieramy przez sito. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok z cytryn i jeżyn, i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a przed dekorowaniem wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Dekorujemy. Smacznego