Babeczki z porzeczkami z jeżynowym curdem

Babeczki z porzeczkami z jeżynowym curdem

Babeczki z porzeczkami z jeżynowym curdem

Wiecie jaki sezon trwa cały rok? 😉 Babeczkowy 😀 Dzisiaj przepis na te z porzeczkami i jeżynowym curdem 😉 Powoli robi mi się żal, że tyle owoców odchodzi w zapomnienie 🙁 Idzie jesień i trzeba będzie wrócić do jabłkowo-gruszkowych inspiracji 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki ciasto

  • 80 gram czerwonych porzeczek
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 jajka
  • 125 gram masła
  • 0,6 szklanki cukru
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Jeżynowy curd

  • 300 gram jeżyn
  • sok z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80 gram masła

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy masło, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wbijamy jajka, wlewamy maślankę i rum. Dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami.Ciasto nakładamy do formy w ⅓ otworu, wkładamy porzeczkę i przykrywamy z wierzchu ciastem. Jeżyny zagotowujemy aż do uzyskania soku, przecieramy przez sito. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok z cytryn i jeżyn, i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a przed dekorowaniem wstawiamy na godzinę do zamrażalnika. Dekorujemy. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.