Chlebek palce lizać
Chlebek palce lizać
Chrup, mhhmmm takie dźwięki towarzyszą podczas jedzenia tego pysznego chlebka 😉 Taki właśnie jest chlebek palce lizać 😉 Ps. Uzależnia po jednym kawałku 😉 To kto chce spróbować?;)
Składniki
Składniki
- 550 gram mąki pszennej typ 650
- 25 gram świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 300 gram suszonych pomidorów
- 150 gram pestek dyni
- 2 łyżki oliwy
- 150 gram ziaren słonecznika
- ¼ łyżki soli morskiej lub himalajskiej
Przygotowanie
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 1 łyżka mąki. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy ziarna, pokrojone na mniejsze paski suszone pomidory i dodajemy zaczyn. Mieszamy i wlewamy resztę składników. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki, ale nadal wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 50 stopni i wstawiamy nasz chlebek do wyrośnięcia na 20 minut powinien 1,5 krotnie zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy 40 minut. Smacznego!
- Ps. Jeżeli używacie pomidorów z zalewy należy je wcześniej suszyć w piekarniku 100 stopni 45 minut.