Tarta z rabarbarem i ricottą

Tarta z rabarbarem i ricottą

Tarta z rabarbarem i ricottą

Po pysznym serniku oliwkowym czas na pierwszy przepis z rabarbarem. Dzisiaj mam dla Was pyszna tartę, kolega stwierdził, ze nigdy nie jadł nic tak dobrego, a Wy jedliście coś tak dobrego?:) ps. Podczas pieczenia jest taki zapach, ze ciężko wytrzymać by nie oblizywac się co chwila 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 200 gram mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¾ kostki masła

Masa serowa

  • 500 gram ricotty
  • ¾ szklanki cukru
  • Ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka alkoholu rum, whisky lub aromat arakowy lub rumowy
  • 4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko 🙂 Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ricotte, wsypujemy cukier i miksujemy. Dokładamy reszta składników i wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Rozkładamy na warstwie kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem aż do zarumienienia wierzchu. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.