8 listopada 2020
Tarta z rabarbarem i ricottą
Tarta z rabarbarem i ricottą
Po pysznym serniku oliwkowym czas na pierwszy przepis z rabarbarem. Dzisiaj mam dla Was pyszna tartę, kolega stwierdził, ze nigdy nie jadł nic tak dobrego, a Wy jedliście coś tak dobrego?:) ps. Podczas pieczenia jest taki zapach, ze ciężko wytrzymać by nie oblizywac się co chwila 😉
Porcje 4 osoby
Składniki
Ciasto kruche
- 200 gram mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- ¾ kostki masła
Masa serowa
- 500 gram ricotty
- ¾ szklanki cukru
- Ziarna z 1 laski wanilii
- 2 jajka
- 1 łyżeczka alkoholu rum, whisky lub aromat arakowy lub rumowy
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko 🙂 Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ricotte, wsypujemy cukier i miksujemy. Dokładamy reszta składników i wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Rozkładamy na warstwie kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem aż do zarumienienia wierzchu. Smacznego!