Sernik oliwkowy
Sernik oliwkowy
Equipment
- Takiego sernika nigdzie nie znajdziecie nawet na wakacjach w Grecji 😉 Wilgotny na kruchym spodzie, ale to chyba z braku oreo 😉 wiecie jakby smakowały oreo z oliwkami? Obłędnie 😉 Testowany na ludziach, wszystkim smakował 😉 Zaskoczeni?;)
Składniki
Ciasto kruche
- 200 gram mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- ¾ kostki masła
Masa serowa
- 1 kg zmielonego sera
- 300 gram zielonych oliwek w zalewie
- 200 gram migdałów
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 300 gram cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 36 gram mąki ziemniaczanej
- aromat cytrynowy
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko 🙂 Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ser, cukier i zblendowane oliwki, migdały i dokładnie miksujemy. Wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając, na koniec mieszamy z mąką i aromatem. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 160 przez kolejną godzinę. Smacznego!