Sernik oliwkowy

Sernik oliwkowy

Sernik oliwkowy

Porcje 4 osoby

Equipment

  • Takiego sernika nigdzie nie znajdziecie nawet na wakacjach w Grecji 😉 Wilgotny na kruchym spodzie, ale to chyba z braku oreo 😉 wiecie jakby smakowały oreo z oliwkami? Obłędnie 😉 Testowany na ludziach, wszystkim smakował 😉 Zaskoczeni?;)

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 200 gram mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¾ kostki masła

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego sera
  • 300 gram zielonych oliwek w zalewie
  • 200 gram migdałów
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 300 gram cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 36 gram mąki ziemniaczanej
  • aromat cytrynowy

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko 🙂 Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ser, cukier i zblendowane oliwki, migdały i dokładnie miksujemy. Wbijamy po 1 jajku, cały czas mieszając, na koniec mieszamy z mąką i aromatem. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 160 przez kolejną godzinę. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.