Makaron z młodym jęczmieniem, szpinakiem, pomidorkami cherry i śledziem
Makaron z młodym jęczmieniem, szpinakiem, pomidorkami cherry i śledziem
Każdy z Was jadł makaron z dorszem, łososiem, ale czy ktoś próbował ze śledziem? Pewnie nikt, a szkoda ta niedoceniana ryba jest świetna do wielu potraw 🙂
Składniki
Składniki
- 6 filetów ze śledzia z suszonymi pomidorami seko
- 400 gram pomidorków cherry
- 400 gram szpinaku
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- sok z ½ limonki
- ząbek czosnku
- makaron z młodym jęczmieniem
- ser żółty do tarcia najlepiej grana padano lub parmezan
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
- Makaron gotujemy, na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek, gdy sie lekko podsmazy dokladamy szpinak. Doprawiamy do smaku gałka, solą i pieprzem, a następnie przekładamy do osobnego rondelka. Na tej samej oliwie wrzucamy śledzie, pomidorki i 2 minuty smażymy, dokładamy szpinak mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z limonki. Mieszamy z makaronem i wykładamy na talerz. Z wierzchu posypujemy startym serem. Smacznego!