Sernik z lekkim musem truskawkowym i spodem z oreo

Sernik z lekkim musem truskawkowym i spodem z oreo

Sernik z lekkim musem truskawkowym i spodem z oreo

W życiu są ważne tylko chwile i to prawda niezaprzeczalna, każda sekunda i każdy kęs z tym pysznym sernikiem mogła być trwać wieczność! Rozpusta w biały dzień, ale w końcu czy jest coś lepszego niż pyszne jedzenie, po dniu ciężkim pracy? Relaks jest najważniejszy i odpoczynek, aby znów kolejnego dnia wstać z łóżka do pracy. Tym bardziej, gdy wczoraj pracowałem z domu 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Mus truskawkowy

  • 350 gram truskawek
  • galaretka poziomkowa

Spód

  • 210 gram casteczka oreo

Sernik

  • 250 gram ricotta
  • 250 gram mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka

Przygotowanie
 

  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cieniutka warstwa. Ricottę i mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę i wbijamy po kolei jajka. Miksujemy wszystko na jednolita masę i wylewamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu ścięcia się masy. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Truskawki opłukujemy i blendujemy w rondelku. Tutaj mała uwaga – ilość truskawek nie powinna przekraczać połowy objętości galaretki, inaczej mus się nie zetnie i zamiast trzymać się na wierzchu zacznie zjeżdżać. 🙂 Dodajemy do galaretki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy na chwilę, by mus przestygł. Wylewamy go przestygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na noc. Po 4 godzinach ciasto powinno być gotowe. 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating