Danie souvlak z pieczoną papryką i sosem tzatziki
Danie souvlak z pieczoną papryką i sosem tzatziki
Słońce przygrzewa jak w Grecji, czemu by się tam nie wybrać :)? Jest kilka przeszkód, które stoją na drodze w tym jedna główna finansowa, ale obiecałem sobie kiedyś, że odwiedzę ten piękny kraj 🙂 Dobrze, że chociaż mam kuchnię, w której mogę poczuć się jak nad brzegiem Morza Śródziemnego, zapraszam dzisiaj przy dźwiękach Zorby, na pyszne danie 🙂
Składniki
Danie
- 500 gram łopatki wieprzowej
- szczypta chilli
- ⅓ łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka estragonu
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy
- 3 papryki 2 czerwone i żółta
Sos tzatziki
- duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 ogórki zwykle lub konserwowe
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pęczek koperku
- szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie przyprawy mieszamy wraz z oliwą w miseczce, mięso kroimy w kostkę i przekładamy do marynaty. Zostawiamy na całą noc, a następnego dnia wykładamy je na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w 180℃. 15 minut przed końcem pieczenia, wkładamy paprykę i w międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Do miseczki przekładamy jogurt grecki, ogórki konserwowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy posiekany czosnek i koperek. Doprawiamy oliwą i solą do smaku, wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nasze mięsko powinno być kruche, ale w środku lekko soczyste, podajemy je z papryką i sosem. Smacznego!