Danie souvlak z pieczoną papryką i sosem tzatziki

Danie souvlak z pieczoną papryką i sosem tzatziki

Danie souvlak z pieczoną papryką i sosem tzatziki

Słońce przygrzewa jak w Grecji, czemu by się tam nie wybrać :)? Jest kilka przeszkód, które stoją na drodze w tym jedna główna finansowa, ale obiecałem sobie kiedyś, że odwiedzę ten piękny kraj 🙂 Dobrze, że chociaż mam kuchnię, w której mogę poczuć się jak nad brzegiem Morza Śródziemnego, zapraszam dzisiaj przy dźwiękach Zorby, na pyszne danie 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Danie

  • 500 gram łopatki wieprzowej
  • szczypta chilli
  • łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 papryki 2 czerwone i żółta

Sos tzatziki

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 ogórki zwykle lub konserwowe
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek koperku
  • szczypta soli

Przygotowanie
 

  • Wszystkie przyprawy mieszamy wraz z oliwą w miseczce, mięso kroimy w kostkę i przekładamy do marynaty. Zostawiamy na całą noc, a następnego dnia wykładamy je na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w 180℃. 15 minut przed końcem pieczenia, wkładamy paprykę i w międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Do miseczki przekładamy jogurt grecki, ogórki konserwowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy posiekany czosnek i koperek. Doprawiamy oliwą i solą do smaku, wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie nasze mięsko powinno być kruche, ale w środku lekko soczyste, podajemy je z papryką i sosem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.