2 listopada 2020
Pierś kurczaka w kruchym cieście z sosem rabarbarowo-truskawkowym
Pierś kurczaka w kruchym cieście z sosem rabarbarowo-truskawkowym
Ciasto kruche w mojej kuchni przeżywa prawdziwy renesans może dlatego, że nie mam czasu zrobić prawdziwego francuskiego 🙂 Jednak już niedługo zmuszę się do jego przygotowania i wrzucę przepis 😉 Co dzisiaj na obiadek? Trochę mięcha w smacznej skórce i z pysznym sosem rabarbarowo-truskawkowym 🙂
Porcje 4 osoby
Składniki
Ciasto kruche
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
Pierś z kurczaka
- 2 filety z kurczaka
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 250 gram serka ricotta
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Sos rabarbarowo-truskawkowy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łodyga rabarbaru
- 4 truskawki
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
- Dzień przed proponuję zamarynować mięso w ziołach prowansalskich, soli, pieprzu i z wędzoną papryką, jeżeli tego nie zrobicie też nie będzie źle 🙂 W rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wkładamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przemyte liście szpinaku i zmniejszamy ich objętość. Odstawiamy garnek do wystygnięcia.
- Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy na cienkie placki.
- Piersi z kurczaka nadziewamy szpinakiem, na który wykładamy ricottę i zawijamy kruchym ciastem. Nagrzewamy piekarnik do 200℃ i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Rabarbar obmywamy, odcinamy końce i ściągamy wąsy. Siekamy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy przez 10 minut. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki i blendujemy na gładką masę. Polewamy nim świeżo upieczoną pierś z kurczaka. Smacznego!