Pierś kurczaka w kruchym cieście z sosem rabarbarowo-truskawkowym

Pierś kurczaka w kruchym cieście z sosem rabarbarowo-truskawkowym

Pierś kurczaka w kruchym cieście z sosem rabarbarowo-truskawkowym

Ciasto kruche w mojej kuchni przeżywa prawdziwy renesans może dlatego, że nie mam czasu zrobić prawdziwego francuskiego 🙂 Jednak już niedługo zmuszę się do jego przygotowania i wrzucę przepis 😉 Co dzisiaj na obiadek? Trochę mięcha w smacznej skórce i z pysznym sosem rabarbarowo-truskawkowym 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli

Pierś z kurczaka

  • 2 filety z kurczaka
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 gram serka ricotta
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

Sos rabarbarowo-truskawkowy

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 4 truskawki
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie
 

  • Dzień przed proponuję zamarynować mięso w ziołach prowansalskich, soli, pieprzu i z wędzoną papryką, jeżeli tego nie zrobicie też nie będzie źle 🙂 W rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wkładamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przemyte liście szpinaku i zmniejszamy ich objętość. Odstawiamy garnek do wystygnięcia.
  • Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy na cienkie placki.
  • Piersi z kurczaka nadziewamy szpinakiem, na który wykładamy ricottę i zawijamy kruchym ciastem. Nagrzewamy piekarnik do 200℃ i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Rabarbar obmywamy, odcinamy końce i ściągamy wąsy. Siekamy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy przez 10 minut. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki i blendujemy na gładką masę. Polewamy nim świeżo upieczoną pierś z kurczaka. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.