Pierożki gotowane na parze z farszem z bobu

Pierożki gotowane na parze z farszem z bobu

Pierożki gotowane na parze z farszem z bobu

Po szparagach wreszcie jest w miarę normalnej cenie bób 🙂 To niedoceniane warzywo jak wiele innych doskonale nadaje się do wszelkich sałatek, pierogów, krokietów, tart, a nawet pizz 🙂 Wyobrażacie sobie ceviche z bobem ?:P To już odlot 😀 Na razie mam dla wszystkich, którzy dbają o sylwetkę i lubią pełny smak jedzenia, pierożki gotowane na parze z bobem 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 500 gram świeżego bobu
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 gram wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Przygotowanie
 

  • Danie zacznijmy od przygotowania farszu, bo tak na prawdę ta część jest najbardziej czasochłonna. Na początek gotujemy bób do miękkości, obieramy z łupinek i rozgniatamy widelcem. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni i dorzucamy bób. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Masło roztapiamy i mieszamy z farszem.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy wodę, sól i wszystko mieszamy. Początkowo najlepiej łyżką, aby nie poparzyć dłoni, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Wykrawamy szklanką koła i wykładamy po środku farsz. Formujemy sakiewki i wkładamy do parowaru. Gotujemy przez 10 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.