Naleśniki czereśniowe z quinoa, szpinakiem, ricottą i estragonową szynką wieprzową
Naleśniki czereśniowe z quinoa, szpinakiem, ricottą i estragonową szynką wieprzową
Nazwa może trochę długa i skomplikowana, ale to tylko ze względu na ilość składników. Chyba powinienem zacząć nazywać swoje dania 🙂 Macie pomysł na nazwę dlatego dania? Jeżeli tak to piszcie pod postem swoje propozycje, wybierzemy najciekawszą 🙂
Składniki
Ciasto
- 200 gram drylowanych czereśni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka owsianego
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki
- 100 gram komosy ryżowej
- 400 gram opakowanie świeżego szpinaku
- 250 gram serka ricotta
- ząbek czosnku
- 300 gram szynki wieprzowej
- 2 łyżki estragonu
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- masło klarowane
Przygotowanie
- Najpierw kroimy szynkę wieprzową w cienkie paski, obtaczamy w marynacie (sól,pieprz, 2 łyżki oliwy, papryka, estragon) i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy, dodajemy, mleko, jajko, czereśnie drylujemy, blendujemy i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy i również odstawiamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy posiekany czosnek. Liście szpinaku przemywamy wodą i wsadzamy do garnka. Gotujemy aż zmniejszą swoją objętość. Zestawiamy z gazu i na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy mięso i smażymy aż do miękkości. W międzyczasie gotujemy komosę i powoli smażymy naleśniki. Gdy wszystkie składniki są gotowe, na jednej stronie naleśnika, wykładamy komosę, mięso, szpinak, a na sam koniec trochę serka ricotta, opcjonalnie można polać sosem sojowym, dla wzmocnienia smaku 🙂 Przykrywamy drugą połówką naleśnika i zajadamy ze smakiem 🙂 Smacznego!