Babka truskawkowa

Babka truskawkowa
Święta Wielkanocne kojarzą mi się z trzema potrawami: żurkiem, babką wielkanocną i mazurkiem. Dlatego żadnej z tych potraw nie powinno zabraknąć. Jedliście kiedyś babkę truskawkową? Jeżeli jeszcze do tej pory nie to warto ją spróbować. Jest przepyszna!
Składniki
Składniki
- 1⅓ szklanki cukru
- 400 gram mrożonych truskawek
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- 200 gram masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Przygotowanie
- Ta pyszna babka jest prawdziwym hitem na wielkanocnym stole, również jej wykonanie, nie sprawi Wam żadnych problemów. Zaczynamy od zblendowania truskawek na gładką masę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko razem miksujemy, a następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i truskawki i również miksujemy. Odstawiamy na bok i zabieramy się za ubijanie białek na sztywną pianę. Gdy już je mamy, delikatnie mieszamy z resztą ciasta i pieczemy w 180°C przez około 40 minut. Smacznego!