Żurek programisty
Żurek programisty
Święta się skończyły, ale czy to oznacza, że nie można zjeść dobrego żurka? Oczywiście, że nie, można go jeść również w inne dni. Dlatego dzisiaj przedstawiam żurek programisty 🙂 Robiony oczywiście na zakwasie i wędzonym boczku 😀 Odważycie się go spróbować?:P
Składniki
Zakwas
- 5 łyżek mąki żytniej razowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 500 ml wody
Żurek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 300 ml zakwasu
- 1 ząbek czosnku
- 4 białe kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- chlebek do żurku opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- 1 cebula
- łyżka majeranku
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie
- Programowanie żurka zaczniemy od zrobienia zakwasu, w tym celu do słoika wsypujemy mąkę i suche składniki. Zalewamy wodą i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą i zostawiamy na wierzchu przez 2-3 dni. Codziennie mieszamy i gdy poczujemy zapach kwasu to znak, że jest gotowy.
- Na patelnię wrzucamy boczek, gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę. Przysmażamy, a następnie przekładamy do bulionu wraz ze startym czosnkiem i białą kiełbasą. Gotujemy aż do momentu, gdy nasza mieszanka nabierze mięsnego posmaku. Wtedy dodajemy połowę zakwasu kontrolując cały czas jego smak. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, suszony majeranek, chrzan i gotujemy przez kolejne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, i pieprzem. Podajemy w chlebku z wcześniej ugotowanym jajkiem i pokrojoną białą kiełbasą 🙂 Smacznego!