Tarta makowa z prażonymi migdałami
Tarta makowa z prażonymi migdałami
Za kilka dni pożegnamy stary rok i powitamy nowy, lecz za nim to nastąpi, wielu z Was będzie bawiło się na domówkach, lecz coś na tą imprezę trzeba przygotować. Nie jest to sernik, ani makowiec lecz pyszna tarta makowa, która doskonale wkomponuje się pomiędzy jeden, a drugi toast.
Składniki
Ciasto
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram zimnego masła
- 2 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
Nadzienie
- 500 gram serka mascarpone
- 250 gram zmielonego maku
- 400 ml śmietanki 30%
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Przygotowanie
- Mąkę przesiać, wsypać cukier i dodać posiekane masło. Wbić 2 żółtka i zagnieść. Ciasto lekko rozwałkować i rozprowadzić palcami aż do brzegów formy na tartę. Piec w 180°C około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
- Nasze nadzienie będzie słodkie i delikatne, jak pewnie zdążyliście zauważyć moim zboczeniem jest mascarpone, które dodaję do większości ciast 🙂 Po prostu nie smakują mi twarogi 😀 Wróćmy jednak do sedna naszego przepisu czyli nadzienia 🙂 Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone i wszystko razem miksujemy. Powinniśmy otrzymać dosyć sztywną, białą masę 🙂 Dopiero na końcu dodajemy mak i cukier, cały czas mieszając, do połączenia składników.
- Na papier do pieczenia wysypujemy płatki z migdałów i pieczemy 10-15 minut w 150°C, aż wszystkie się zarumienią.
- Nadzienie wykładamy na spód, wyrównujemy, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki na kolejne dwie godziny. Smacznego!
- Ps. Można użyć również gotowej masy makowej, trzeba jednak uważać, większość gotowców jest bardzo słodkich.
Czy mak ma być dodany surowy? Czy w czymś go wcześniej namaczamy?
Sparzony