Ciasto marchewkowe z mąką orzechową
Ciasto marchewkowe z mąką orzechową
W ostatni dzień starego roku nie mogłem, sobie odmówić, żeby czegoś nie upichcić. Dawno nie robiłem ciasta marchewkowe, dlatego postanowiłem je zrobić. Przyznam jest trochę czasochłonne ale za to jak smakuje 🙂 W końcu jaki pierwszy dzień taki cały rok 🙂
Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 szklanka mąki orzechowej
- 4 jajka
- prawie cała szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ¾ szklanki cukru brązowego
- szczypta soli
- Krem:
- śmietanka kremówka 400 ml
- pół szklanki cukru brązowego
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie
- Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, mąkę orzechową i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około godziny, za nim jednak wystawicie ciasto, sprawdźcie patyczkiem, czy jest suche w środku.
- W międzyczasie przygotujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier brązowy i dodajemy mascarpone, a następnie wszystko razem miksujemy. Wykładamy na przestygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!