Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

Ciasto marchewkowe z mąką orzechową

W ostatni dzień starego roku nie mogłem, sobie odmówić, żeby czegoś nie upichcić. Dawno nie robiłem ciasta marchewkowe, dlatego postanowiłem je zrobić. Przyznam jest trochę czasochłonne ale za to jak smakuje 🙂 W końcu jaki pierwszy dzień taki cały rok 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1 szklanka mąki orzechowej
  • 4 jajka
  • prawie cała szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • śmietanka kremówka 400 ml
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 250 g serka mascarpone

Przygotowanie
 

  • Jajka ucieramy z oboma typami cukrów, następnie stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając. Gdy składniki połączą się, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, mąkę orzechową i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C około godziny, za nim jednak wystawicie ciasto, sprawdźcie patyczkiem, czy jest suche w środku.
  • W międzyczasie przygotujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier brązowy i dodajemy mascarpone, a następnie wszystko razem miksujemy. Wykładamy na przestygnięte ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.