Tarta serowa z karmelizowanymi migdałami i malinami
Tarta serowa z karmelizowanymi migdałami i malinami
Dla wielu ludzi tarty wiążą się z czymś wykwintnym, oglądając ,,Kuchenne rewolucje" bardzo często są serwowane. Prawda jest taka, że są to jedne z najprostszych potraw. Kruchy spód, płynne nadzienie. Dzisiaj przygotowałem dla was propozycje dla osób, które kochają bardzo słodkie rzeczy i świeże owoce 😀 Kwaśny smak połączony z karmelem i twarożkiem oraz kruchy spód biszkoptowy, to doskonałe połączenie, które doceni każda osoba. Dla tych co nie lubią słodyczy, proponuję posypać tylko serek migdałami 🙂
Składniki
Spód
- 180 gram biszkopty
- 4 łyżki masło
Masa twarogowa
- 400 gram tłusty, zmielony twaróg
- 400 mililitrów śmietanka kremówka 30%
- 3 łyżeczka żelatyna
Warstwa karmelowa
- 70 gram płatki migdałowe
- ½ szklanka cukier
Dodatki
- 400 g maliny
Przygotowanie
- Biszkopty mielimy na pył, ja to robię w rozdrabniaczu do lodu. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do biszkoptów. Mieszamy dokładnie aż do połączenia składników. Wykładamy na spód formy do tarty, pamiętając o brzegach i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Dzięki temu nasza forma stwardnieje. W tym czasie przygotowujemy warstwę karmelową. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy migdały i zasypujemy cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Cały czas mieszamy, aby migdały połączyły się z karmelem. Zestawiamy patelnię z ognia i przekładamy migdały do miski, którą wcześniej naoliwiamy. Karmel bardzo szybko twardnieje i ciężko go zeskrobać z patelni. 🙂 Gdy ostygną, przekładamy je do rozdrabniacza. W między czasie ubijamy śmietanę na sztywno. Cukier ucieramy z twarogiem i dodajemy do śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie po wystygnięciu dodajemy ją do masy twarogowej. Wyciągamy formę do tarty z lodówki i wykładamy na nią masę. Rozdrabniamy karmelizowane migdały i wykładamy na wierzch. Dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki, aby twaróg stężał. Smacznego!