Sernik z lekkim musem truskawkowym

Sernik z lekkim musem truskawkowym

Sernik z lekkim musem truskawkowymTruskawki się skończyły, pozostało po nich tylko miłe wspomnienie. Na szczęście został przepis 🙂 Delikatny mus truskawkowy, kremowy środek i kruchy spód to najprostsze, a zarazem jedno z najsmaczniejszych połączeń. Oczywiście dla osób, które lubią sernik.
Porcje 3

Składniki
  

Mus truskawkowy

  • 400 g truskawki
  • 4 łyżki cukier
  • 1 opakowanie galaretka truskawkowa
  • 100 g jogurt naturalny

Spód

  • 300 g herbatniki
  • 3 łyżki masło

Sernik

  • 250 g ricotta
  • 250  g mascarpone
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 1/2 szklanka cukier
  • 3 sztuki jajka

Przygotowanie
 

  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Kruszymy herbatniki w rozdrabniaczu do lodów i dokładnie mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cieniutka warstwa. Ricottę i mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę i wbijamy po kolei jajka. Miksujemy wszystko na jednolita masę i wylewamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu ścięcia się masy. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Truskawki opłukujemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do rondelka z cukrem. Gotujemy je około 5 minut na średnim ogniu do czasu, aż puszczą sok. Tutaj mała uwaga – ilość truskawek nie powinna przekraczać połowy objętości galaretki, inaczej mus się nie zetnie i zamiast trzymać się na wierzchu zacznie zjeżdżać. 🙂 Tak oto skarmelizowane truskawki wrzucamy do blendera i robimy z nich przecier, który dodajemy do galaretki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę, by mus przestygł. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie. Wylewamy mus na sernik i wstawiamy do lodówki na noc. Po 4 godzinach ciasto powinno być gotowe. 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.