programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową

3 godziny 80,69 zł 6+ Średni
Puszystość i słoność sernika zamknięta w chrupiącej skórce, i to w jednym cieście ;) Do tego pyszny mus owocowy i lustrzana polewa ;) To właśnie sernik, wyglądający na pierwszy rzut oka jak mini torcik ;)
6 0

    Kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

    Masa serowa:

  • 1kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 300g pistacji
  • skórka z 2 cytryn
  • odrobinę aromatu cytrynowego
  • 40g skrobi ziemniaczanej

    Mus owocowy:

  • 400g owoców sezonowych (truskawki, porzeczka, malina)
  • 2 łyżeczki agaru
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki mazeiny

    Polewa lustrzana:

  • 75 g cukru
  • 25 ml wody
  • 25 g kakao
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą, następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy i rant tworząc zamknięty krąg.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy z piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do miski, dodajemy zmielone pistacje, cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę w rant z kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Wystudzamy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Przystępujemy do przygotowania polewy czekoladowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy kakao, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy listkami z białej czekolady i świeżymi owocami. Smacznego!

2 minutywyrabianie

10 sekund5 stopni

20 sekund4

5 minut100 stopni

1 minuta100 stopni

20 sekund5 stopni

Ania Rud-a
Wygląda obłednie
18 dni temu
Odpowiedź
Drake
A jaki smak
18 dni temu
Warszawskie Legendy - Architekci Część 1