Programista po godzinach

01 Paź 2017

Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową

2
Puszystość i słoność sernika zamknięta w chrupiącej skórce, i to w jednym cieście ;) Do tego pyszny mus owocowy i lustrzana polewa ;) To właśnie sernik, wyglądający na pierwszy rzut oka jak mini torcik ;)
3 godziny 80,69 zł 6+ Średni 6 0

    Kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

    Masa serowa:

  • 1kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 300g pistacji
  • skórka z 2 cytryn
  • odrobinę aromatu cytrynowego
  • 40g skrobi ziemniaczanej

    Mus owocowy:

  • 400g owoców sezonowych (truskawki, porzeczka, malina)
  • 2 łyżeczki agaru
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki mazeiny

    Polewa lustrzana:

  • 75 g cukru
  • 25 ml wody
  • 25 g kakao
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą, następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy i rant tworząc zamknięty krąg.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy z piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do miski, dodajemy zmielone pistacje, cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę w rant z kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Wystudzamy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Przystępujemy do przygotowania polewy czekoladowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy kakao, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy listkami z białej czekolady i świeżymi owocami. Smacznego!

2 minutywyrabianie

10 sekund5 stopni

20 sekund4

5 minut100 stopni

1 minuta100 stopni

20 sekund5 stopni

Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczą polewą czekoladową
Ania Rud-a
74 dni temu
Wygląda obłednie
Odpowiedź
Drake
74 dni temu
A jaki smak

Warszawskie Legendy - Architekci Część 1

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA