Pączki z kremem pistacjowym
Hej Kochani 🙂 Wrzucam przepis na pączki i na krem pistacjowy, o który prosiliście 🙂 Smacznego 🙂
Pączek z kremem pistacjowym
Hej 🙂 W związku z dużą ilością zapytań o krem pistacjowy do pączków i nie tylko, wrzucam przepis 🙂
Equipment
- Garnek
- Termometr cukierniczy
- Mikser
Składniki
Pączek
- 300 gram mąki pszennej tortowej
- 125 ml mleka
- 30 gram świeżych drożdży
- 35 gram roztopionego masła
- 50 gram cukru
- 2 jajka
- ½ kieliszka wódki
Krem pistacjowy
- 80 gram pasty pistacjowej krukam
- 80 gram mascarpone
- 60 ml śmietanki 30% bez karagenu
- 51 gram erytrytolu lub cukru
Dodatki
- olej do smażenia
- pokruszone pistacje do dekoracji
Przygotowanie
- Pierwsze co musimy zrobić to rozczyn. Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy do podwojenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione mleko, ubite na biało jajka z cukrem, rozczyn, wódkę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Jeżeli będzie zbyt się kleiło podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki, mi wyszło 6 dużych pączków. Formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Rozgrzewamy olej do 175 stopni i smażymy po 20 sekund z każdej strony. Pączki powinny pływać, dzięki czemu uzyskamy piękny pasek po środku.
- Wymieszać pastę z pistacji z mascarpone, dodać śmietankę, ubić mikserem. Na koniec dodać erytrytol i przemieszać. Przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego i wypełniać środek. Dekorować rozkruszonymi pistacjami.