Kostka piernikowa
Kostka piernikowa
Święta to już prawie przeszłość, a kolejne dopiero za rok, po drodze są jeszcze święta wielkanocne, ale na nie też kilka miesięcy poczekamy, dlatego czas powspominać ciasta:) Oczywiście nie mogło obejść się bez kostki piernikowej. Czy w chętni na spróbowanie?;)
Składniki
Składniki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 100 gram masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- ½ słoiczka z powidłami z czarnej porzeczki i jeżyn
- 50 gram gorzkiej czekolady
- 50 gram mlecznej czekolady
- szczypta anyżu
- 1 zapach waniliowy
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem,sodą, anyżem i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawę do piernika, miód i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby powstała jednolitą konsystencję. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko cały czas mieszając i jajka. Masę maślana dodajemy do suchy składników i mikserem miksujemy na gładką masę. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownica i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie nasz piernik kroimy na w pół i przekładamy dżemem. W rondelku roztapiamy obie czekolady. Polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!