Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Dzień n-ty pięknej pogody, nic oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba, chciałoby się zaśpiewać. Mam nadzieję, że aura utrzyma się i również będzie słonecznie 🙂 Na obiadek polecam orzeźwiający chłodnik litewski taki, który robiły kiedyś nasze babcie 🙂 Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to obiecuję Wam, że gdy spróbujecie to nigdy nie pożałujecie tej decyzji 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ogórek gruntowy
  • 6 rzodkiewek
  • 4 ogórki małosolne
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 800 gram kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Ten chłodnik nie jest aż tak szybki jak ogórkowy, ale to nic nie szkodzi 🙂 Na początek odcinamy buraczki, obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozbywamy zielonych liści i kroimy łodygi w bardzo drobną kostkę. Zalewamy wodą tak aby przykryła buraki i gotujemy przez około 7 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie na tarce ścieramy ogórek gruntowy, rzodkiewki, ogórki małosolne i siekamy koperek wraz z ząbkiem czosnku. Dodajemy sok z cytryny, ugotowaną botwinkę, kefir i wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby schłodzić danie. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.