Go Back

Roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami i ricottą

Roladki z polędwiczek wieprzowych to jedno z najprostszych, a razem najszybszych dań. Nie wymaga od nas prawie żadnych umiejętności i wszystko za nas robi piekarnik :) Jedyne co musimy zrobić to napakować środek farszem i zawinąć :) Tak więc do dzieła!
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa ~500g
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 250 gram sera ricotta
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie
 

  • Polędwiczkę oczyszczamy z błon i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Następnie do miseczki wlewamy łyżkę oliwy, wsypujemy sól, pieprz, oregano, bazylię oraz słodką paprykę i wszystko razem mieszamy. Mięso obtaczamy w naszej marynacie i na środek wykładamy ricottę i suszone pomidory. Zawijamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu polewamy oliwą z suszonych pomidorów i nagrzewamy piekarnik do 180℃. Pieczemy około 35 minut. Smacznego!