Go Back

Pełnoziarniste pierogi z dorszem i czerwoną soczewicą

Pierogi podczas diety? Czemu nie :) Jednak nie mogą być zwykłe, najlepiej aby były pełnoziarniste. To co bierzemy się za lepienie? :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 300 gram polędwica z dorsza
  • 150 gram ugotowanej soczewicy czerwonej
  • pęczek kolendry
  • 100 gram hummusu
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 mała starta szalotka

Przygotowanie
 

  • Składniki ciasta mieszamy łyżką i zarabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i przykrywamy szmatką. Dorsza siekamy drobno, przyprawiamy i dodajemy resztę składników dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zamykamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu możemy podsmażyć na masełku. Smacznego!