Zaczynamy od ciasta jest ono dosyć czasochłonne. Wsypujemy do miski mąkę i dodajemy sól. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty produktów. Dolewamy wodę i mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Dłonią formujemy kulę, starając się, nie zagniatać zbyt mocno ciasta. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. W tym czasie bierzemy się za farsz.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie kroimy w cienkie słupki marchewkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż będzie miękka. Myjemy pierś z kurczaka i kroimy ją tak cienko, aby miała konsystencję tataru. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem, i wrzucamy na patelnię. W tym samym czasie parzymy pomidory i w rozdrabniaczu do lodu, miksujemy je na gładką masę. Nadmiar wody odsączamy na sitku i dodajemy do reszty farszu. Na koniec dokładamy koncentrat, dodajemy cynamon, słodką paprykę i doprawiamy do smaku. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części. Na podsypanym mąką blacie, jedną rozwałkowujemy dosyć cienko (około 2mm grubości) i zostawiamy na 15 minut, przykryte folią. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami. Małą szklaneczką wycinamy kółka i na środek każdego kładziemy jedną, czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi pierogów i wykładamy na papier do pieczenia. Jeżeli ciasto nie chciało się, zlepić, jeden z brzegów smarujemy wodą.
Pieczemy w 200°C około 20-25 minut na złoty kolor. Smacznego!