Go Back

Gniazdo

Po walentynkowym szaleństwie i po ostatnich słodkościach wracam do Was z propozycją nie tylko obiadową, ale również na romantyczną kolację ;) Z czego składa się gniazdo? Z kilku rzeczy, które warto poznać ;)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Pesto z suszonych pomidorów

  • 250 gram słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 100 gram płatków migdałowych
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka startego seru grana padano
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 gram makaron tagliatelle lub spaghetti

Gnocchi verdi

  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 250 gram ricotty
  • opakowanie szpinaku baby 450g
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki mąki
  • szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ser grana padano do posypania
  • 1 łyżka masła

Sos szałwiowy

  • 3 łyżki masła
  • garść liści szałwii
  • 100 gram orzeszków pinii
  • sporo sera grana padano :)

Przygotowanie
 

  • To danie jest kilkuczęściowe, ale uwierzcie mi każda z nich jest banalnie prosta ;) Zatem zaczynamy od najprostszej, czyli od przygotowania pesto :) Wszystkie składniki wkładamy do rozdrabniacza i blendujemy na jednolitą masę. Szpinak myjemy, osuszamy, a na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekany czosnek, a następnie szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ricottę, jajka, mąkę z bułką tartą, ser i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy ciasto do lodówki na 40 minut, po tym czasie wykładamy na posypaną mąką blat i formujemy z ciasta jajka ;) Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu, gdy gnocchi wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową. W międzyczasie przygotowujemy sos szałwiowy, na rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii, dokładamy liście szałwii, ser i przez moment smażymy, gdy nasz sos nabierze aromatu, zdejmujemy patelnię z gazu. Pamiętamy aby w tym samym czasie ugotować makaron i po odcedzeniu, wymieszać z pesto. Następnie układamy na makaronie, zawinięte w szynkę parmeńską gnocchi i polewamy z wierzchu sosem, a na koniec posypujemy startym serem. Smacznego!