Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym
Zupa bananowa z mleczkiem kokosowym
Zupa bananowa to doskonałe danie na upały i na chłodniejsze dni 🙂 Przy okazji bardzo zdrowa propozycja dla najmłodszych, jeżeli jesteście ciekawi smaku, to koniecznie wypróbujcie przepis 😉
Składniki
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- sok z ½ cytryny
- otarta skórka z cytryny
- laska wanilii
- 300 ml mleka
- 5 listków mięty czekoladowej
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g płatków jaglanych
- 1 kora cynamonu
Przygotowanie
- Wlewamy mleczko kokosowe, zblendowane banany wraz z sokiem cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy laskę wanilii, posiekaną miętę czekoladową i gdy robimy na ciepło korę cynamonu. Wszystko gotujemy 15 minut i na koniec dodajemy wiórki kokosowe i płatki jaglane. Blendujemy na jednolitą masę i podajemy z kawałkami banana, i borówkami. Jeżeli robimy na zimno przestudzamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Smacznego!