programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Halaszle

40 minut 35,67 zł 2-3 Łatwy
No to rozpoczynamy cykl inspiracji świątecznych. Na pierwszy rzut przeniesiemy się do Węgier i spróbujemy Halászlé, czyli zupy ze słodkowodnych ryb. Moją wersję przygotowałem z łososiem, sumem i sandaczem.
1 0

    Składniki:

  • 2 opakowania przecieru z pomidorów lub 1kg pomidorów malinowych
  • 0,5kg filetu z łososia
  • 1kg filetu z sandacza i suma
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • przyprawa do ryb i owoców morza prymat
  • natka pietruszki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ lampki wina białego wytrawnego(opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, rybę nacieramy przyprawami, solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy rybę, pomidory i dusimy przez 10 minut, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku papryką. Gotujemy przez kolejne 15 minut i pod koniec opcjonalnie możemy dolać lampkę wina. Przystrajamy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy.
Pęczotto ze szpinakiem, natką pietruszki i kurczakiem