Go Back

Krem z dynii hokkaido po meksykańsku

Krem z dyni to przepyszne danie, które kojarzy mi się z jesiennymi, chłodnymi wieczorami. Dzisiaj w trochę nietypowym wydaniu bo po meksykańsku :) Taką zupą można również świętować ;) Dokładnie rok temu mój blog ujrzał światło dzienne, które trwa do dzisiaj :) Początki były trudne i niełatwe, a najważniejsze, że jesteście ze mną :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 kiełbasa
  • 300 gram kukurydzy
  • 300 gram czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ziemniaki
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
 

  • W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę, czosnek i miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na tłuszczu, a następnie zalewamy bulionem. Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, dodajemy sok z pomarańczy i imbir. Kiełbasę podsmażamy i przekładamy do zupy, dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę, natkę pietruszki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Smacznego!