Go Back

Krem jabłkowo-porowy

Jesień zawitała za oknem jak na razie złota i zachęcająca do spacerów, oby taka pogoda utrzymała się jak najdłużej :) Oczywiście pora roku to tylko pretekst do ugotowania tej pysznej zupy :) Kwaskowate jabłka i ostry w smaku pora to idealne połączenie na jesienną aurę :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 4 kwaskowate jabłka
  • 1 por
  • 2 młode marchewki
  • 2 ziemniaki
  • gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • garść natki pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego

Przygotowanie
 

  • W rondelku roztapiamy masło, wkładamy posiekanego pora zarówno białą część i zielone liście. Przysmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę i jabłka. Dusimy przez 10 minut, a następnie zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekaną pietruszkę, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku. Smacznego!