Go Back

Łosoś w cieście szpinakowym

Pierwszy dzień w nowej pracy minął, było ciężko i dużo stresu, wiadomo chciałem dobrze wypaść. Późno do domu wróciłem, ale na szczęście obiadek już czekał na mnie w domu:) Pyszny łosoś w cieście szpinakiem to jest coś co uwielbiam:) Kruchy i bardzo smaczny aż szkoda go jeść :P
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 300 gram fileta z łososia
  • sok z połówki cytryny
  • 6 plastrów czerwonego cheddara
  • 200 gram świeżych liści szpinaku
  • 500 gram maki
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • łososia nacieramy solą i pieprzem, zanurzamy w soku w cytrynie, i odstawiamy na bok. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli i dokładamy posiekane masło. Drewnianą łyżką rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy zblendowany szpinak i wbijamy jajko. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż do momentu połączenia składników. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy prostokąty i układamy na ich środku łososia, a na wierzch kładziemy ser i przykrywamy ciastem. Nagrzewamy piekarnik 200 ℃ i pieczemy 20-25 minut. Polewamy ulubionym sosem albo jemu z makaronem. Smacznego!