Go Back

Klopsiki ala gołąbki z pomidorowym sosem curry

Idąc drogą prostych dań, które przydają zwłaszcza w tygodniu tym bardziej, gdy człowiek musi pracować od 9 do 17 i nie chce jeść na mieście w czasie pracy, to doskonałe danie, które nie zajmie więcej niż 40 minut :) Jeżeli jesteście ciekawi jak się je robi to zapraszam do lektury :)

Składniki
  

Klopsiki

  • 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 200 gram ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia

Sos pomidorowy

  • 1 kg pomidorów
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie
 

  • Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie mięso doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę kapustę pekińską. Wszystko mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W osobnym garnku blendujemy sparzone pomidory, dodajemy curry, bazylię i bulion warzywny, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 30 minut, aż do zgęstnienia sosu. W międzyczasie dokładamy usmażone klopsiki i co jakiś czas mieszamy. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!