Go Back

Tarta serowa z karmelizowanymi migdałami i malinami

Dla wielu ludzi tarty wiążą się z czymś wykwintnym, oglądając ,,Kuchenne rewolucje" bardzo często są serwowane. Prawda jest taka, że są to jedne z najprostszych potraw. Kruchy spód, płynne nadzienie. Dzisiaj przygotowałem dla was propozycje dla osób, które kochają bardzo słodkie rzeczy i świeże owoce :D Kwaśny smak połączony z karmelem i twarożkiem oraz kruchy spód biszkoptowy, to doskonałe połączenie, które doceni każda osoba. Dla tych co nie lubią słodyczy, proponuję posypać tylko serek migdałami :) 
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Spód

  • 180 gram biszkopty
  • 4 łyżki masło

Masa twarogowa

  • 400 gram tłusty, zmielony twaróg
  • 400 mililitrów śmietanka kremówka 30%
  • 3 łyżeczka żelatyna

Warstwa karmelowa

  • 70 gram płatki migdałowe
  • ½ szklanka cukier

Dodatki

  • 400 g maliny

Przygotowanie
 

  • Biszkopty mielimy na pył, ja to robię w rozdrabniaczu do lodu. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do biszkoptów. Mieszamy dokładnie aż do połączenia składników. Wykładamy na spód formy do tarty, pamiętając o brzegach i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Dzięki temu nasza forma stwardnieje. W tym czasie przygotowujemy warstwę karmelową. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy migdały i zasypujemy cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Cały czas mieszamy, aby migdały połączyły się z karmelem. Zestawiamy patelnię z ognia i przekładamy migdały do miski, którą wcześniej naoliwiamy. Karmel bardzo szybko twardnieje i ciężko go zeskrobać z patelni. :) Gdy ostygną, przekładamy je do rozdrabniacza. W między czasie ubijamy śmietanę na sztywno. Cukier ucieramy z twarogiem i dodajemy do śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie po wystygnięciu dodajemy ją do masy twarogowej. Wyciągamy formę do tarty z lodówki i wykładamy na nią masę. Rozdrabniamy karmelizowane migdały i wykładamy na wierzch. Dekorujemy malinami i wkładamy do lodówki, aby twaróg stężał. Smacznego!