Dzień przed proponuję zamarynować mięso w ziołach prowansalskich, soli, pieprzu i z wędzoną papryką, jeżeli tego nie zrobicie też nie będzie źle :) W rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wkładamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przemyte liście szpinaku i zmniejszamy ich objętość. Odstawiamy garnek do wystygnięcia.
Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy na cienkie placki.
Piersi z kurczaka nadziewamy szpinakiem, na który wykładamy ricottę i zawijamy kruchym ciastem. Nagrzewamy piekarnik do 200℃ i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Rabarbar obmywamy, odcinamy końce i ściągamy wąsy. Siekamy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy przez 10 minut. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki i blendujemy na gładką masę. Polewamy nim świeżo upieczoną pierś z kurczaka. Smacznego!