Go Back

Tarta rustykalna z rabarbarem i truskawkami

Świeże owoce na tapecie, więc może zmontujemy coś smacznego? :) Lubicie rabarbar i truskawki? Jeżeli tak to ta tarta zachwyci Wasze podniebienia, jest do tego bardzo prosta, są jakieś pytania? Jeżeli nie to zabieramy się za gotowanie :)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 100 gram masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 200 gram truskawek
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wszystko razem mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, siekamy drewnianą łyżką, aż do momentu uzyskania małych grudek. Dodajemy wodę i formujemy spłaszczoną kulę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Po środku wykładamy owoce i zawijamy boki, tworząc daszek na brzegach :) W miseczce roztrzepujemy jedno jajko z mlekiem i smarujemy brzegi tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180℃ przez 25 minut. Po wystygnięciu z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się ze smakiem :) Smacznego!