Go Back

Grillowanie na balkonie część 1

Czy zdarzyło się Wam kiedyś, pod czujnym okiem sąsiadów rozpalić grilla? Pewnie nie raz jednak lepiej tego nie robić, możemy zapłacić srogi mandat i wkurzyć niepotrzebnie ludzi. Na szczęście z pomocą przychodzi nam technika. W końcu od czego jest grill elektryczny? :) Chyba, że kiedyś i go zabronią, dopóki można legalnie korzystajcie. Przy okazji tak przyrządzone potrawy są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż ze zwykłego grilla :) W poście znajdziecie przepis na kiełbaskę w glazurze miodowo-musztardowej i na klasyczne szaszłyki :)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej

  • 3 kiełbasy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
  • szczypta chili

Szaszłyki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 świeży ananas
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 sproszkowany owoc jałowca
  • 4 sproszkowane ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Kiełbasę w glazurze można również upiec w piekarniku, jest równie smaczna :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i obtaczamy w nich kiełbaskę, wrzucamy na grill i po 20-25 minutach ściągamy z rusztu. Na normalnym grillu uważamy aby wyciekający tłuszcz, nie zaczął się palić. W piekarniku pieczemy 20 minut w temperaturze 180℃. Glazura po tym czasie powinna wyjść chrupiąca :)
  • Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w podłużne kawałki. Postępujemy podobnie z papryką i cebulą, którą kroimy w piórka. Tylko ananasa kroimy na drugi dzień, aby zachował świeżość i sok. Kurczaka, paprykę i cebulę marynujemy w przyprawach, i odstawiamy na noc. Następnego dnia ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Nadziewamy składniki w dowolnej kolejności na szpikulec i wkładamy na rozpalonego grilla. Gdy mięso będzie już zrobione, ściągamy z rusztu. Smacznego!