Go Back

Zupa botwinka

W ten weekend zrobiło się wyjątkowo wiosennie, a w sklepach pojawiła się świeża botwinka. Szkoda, że jutro ma być już zimniej, ale to nic dzięki tej zupie zapomnicie o gorszej pogodzie i częściowo o pracy :) No cóż kolejny tydzień się zbliża, a do kolejnego weekendu trzeba znów się przemęczyć. Mam nadzieję, że po umilam Wam ten czas ;)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 pęczki botwinki wraz z buraczkami
  • 1 burak
  • sok z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie
 

  • Botwinkę obmywamy i siekamy wraz z liśćmi. Przekładamy do garnka. Dużego buraka obieramy, kroimy na cztery części i dorzucamy do botwinki . Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, obrane marchewki i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku i zabielamy zupę. Podajemy ze świeżo ugotowanymi na twardo jajkami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!